IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не бива да правим, ако имаме екзема

30 април 2017 10 45

Дългите вани не са препоръчителни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Най-характерните симптоми на екземата включват червени и сърбящи обриви по ръцете и краката, които понякога могат да причинят рани или да доведат до лющеща се кожа.

Въпреки че е възможно за първи път да се развие атопичен дерматит вече като възрастен, при повечето хора това се случва малко след раждането. Сред някои атопичният дерматит продължава до зряла възраст и никога не преминава.

За да намалим риска от допълнително дразнене на кожата при наличие на състоянието, ето какво трябва да избягваме.

Да не си взимаме „луксозна вана

Дългото киснене във ваната определено звучи фантастично, но ако имаме атопичен дерматит – най-често срещаната форма на екземата, прекарването на прекалено дълго време във водата може да остави кожата зачервена и със силен сърбеж.

Важно е да помним правилото, че водата не трябва да бъде нито твърде гореща, нито твърде студена, а хладка. В идеалния случай оставането в нея не бива да е повече от 15 минути на ден.

Да не използваме ароматизирани перилни препарати

Те също могат да раздразнят кожата. Препоръчително е да изберем продукти, които не съдържат аромати и бои. Течните препарати са склонни да оставят по-малко остатъци от дразнещи съставки.

Да не използваме и ароматизирани сапуни

Подобно на перилните препарати, ароматизираните сапуни за ръце, солите за вана, лосионите за тяло могат да оставят кожата суха и сърбяща. Вместо това, е препоръчително да се използват по-меки козметични продукти.

Да не бъдем на много топло или на много студено

През по-топлите месеци високите температури, или усещането за топлина, понякога могат да раздразнят кожата на засегнатите. Изпотяването също може да предизвика дразнене. Освен това, студеното и сухо време през зимата често е причина за сърбеж.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари