Напълно нормално е ежедневно да губим коса – около 50 до 100 косъма. Когато обаче това количество се увеличи, вече става дума за косопад.

И докато възрастта, стресът и хормоните могат да допринесат за този неприятен процес, някои наши любими дейности от ежедневието могат да се отразят на косата ни.

Къде най-често грешим?

Сушим косата, докато е мокра

Дори нещо, на пръв поглед толкова просто, може да увреди здравето на косата, ако се изпълнява неправилно. Косата просто не е толкова здрава, особено ако е третирана химически.

Когато се опитваме да я изсушим, докато е много мокра и едновременно с това използваме четка за коса, това е истински тормоз за нея. Причината е, че косата е много еластична. Когато се издърпва с четка, докато е мокра, е най-голям рискът да я скъсаме.

Още по темата

Ластикът за коса също може да увреди косата

Ластиците за коса, особено най-еластичните, също могат да доведат до скъсвания и загуба на коса. Препоръчително е да използваме такива, които са покрити с плат. Те могат да се свалят, без да увреждат кичурите ни.

Използваме топлинни уреди постоянно

Честата употреба на уредите за стилизиране, използващи топлина, може да дестабилизира структурата на косъма, което води до отслабването на косата и в крайна сметка до нейното скъсване.