IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ексфолиантите са от полза, но само в умерена употреба

22 юни 2017 09 10

Кога има риск да се наруши защитната бариера на кожата?

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

В стремежа си да преборят възрастта, много жени експериментират с най-различни продукти върху лицето си. Резултатът обаче често е обратен.

Дерматолози споделят случаи на пациентки, които са ексфолирали кожата на лицето си до такава степен, че могат да се видят кръвоносните им съдове.

Докато за продукти като гранулираните ексфолианти и глинените маски винаги е било известно, че влошават чувствителната кожа, ново поколение от по-мощни домашни методи, също вредят на кожата.

Ако кожата е по-чувствителна, е важно да се избягват физическото ѝ надраскване, което може да доведе до малки разкъсвания на деликатната кожа. Вместо това е препоръчително да се използват химически ексфолианти, които разчитат на ензими или киселини, но не повече от веднъж седмично.

Не бива да оставяме ексфолианта за повече от минута върху кожата – предпазна мярка, която намалява вероятността от дразнене.

Защитната бариера на кожата е изключително важна – тя е щитът, който предпазва дразнители като грима и мръсотията да попаднат под повърхността ѝ и да причинят сериозна травма.

Прекомерната употреба на ексфолианти уврежда тази структура на кожата, която без друго отслабва с напредването на възрастта.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари