IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ефективно да се предпазим от слънчево изгаряне?

4 юли 2017 05 00

Пигментацията е механизъм за предпазване от вредните лъчи

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Кожата през лятото е изложена на вредните слънчеви лъчи. Зачервяване, повишена чувствителност, болка и отоци са част от неприятните симптоми, които ще изпитаме, ако получим слънчево изгаряне.

То може да е съпътствано с главоболие, треска или отпадналост. Освен че кожата е топла на допир, по нея се появяват и мехури, които лесно се пукат. Ако искаме да избегнем този дискомфорт за тялото, трябва да знаем как да се предпазим.

Лъчите, които достигат до тялото ни, са UVA и UVB. Има и още един тип – UVC, които са най-вредни от всички. Те обаче се разсейват още в горните слоеве на атмосферата и не достигат до кожата ни. Продължителното излагане на ултравиолетовите A и B лъчи без подходяща защита може да ни донесе различни проблеми от зачервяване на кожата, белене, до състаряване и рак. UVA лъчите преминават през съединителната тъкан и предизвикват по-леките увреждания като фототоксични и фотоалергични реакции. Другият вид лъчи – UVB, стигат до клетъчните слоеве на епидермиса и водят до изгаряне на кожата и развитие на рак.

Излагането на кожата на слънце между 11 и 16 часа е най-вредно. Тогава лъчите са значително по-силни и задължително трябва да ползваме слънцезащитни кремове с по-висок фактор. Кожата има и естествени механизми за предпазване от вредните UVA и UVB лъчи. Това са пигментацията и втвърдяването на роговия слой, формирането на ултравиолетови филтри и активиране на естествените антиоксиданти на тялото. Те обаче не са достатъчни.

Какво още е препоръчително да спазваме, ако искаме да запазим здравината на нашата кожа и да не изгорим, може да научите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари