Има редица твърдения, че рициновото масло може да стимулира растежа на косата и да бъде от полза при наличие на косопад, изтъняване на косата и оредяване на веждите.

Тъй като това изглежда твърде добро решение, за да бъде истина, е препоръчително да получим и мнението на дерматолог, който да поясни дали това е магическото средство, подобряващо растежа на косата, веждите и миглите. А най-важното е дали употребата му е безопасна за кожата.

Нюйоркският дерматолог д-р Джошуа Зайхнер пояснява, че рициновото масло често се използва за естествено лечение на изтънели или оредели мигли. То е богато на мастни киселини, които проникват в самите косми, за да се подобри блясъкът и плътността на косата. Рициновото масло има и антимикробни свойства и намалява възпалителните процеси и позволява на космените фоликули да функционират нормално.

Маслото обаче е известно и като дразнител и специалистът съветва да се внимава. Поради тази причина може да бъде рискова и употребата му в областта около очите и веждите.

В случай че се появи дразнене или чувство на парене, следва да преустановим употребата му. Ако имаме акне по лицето, д-р Зайхнер също предлага да избягваме рициновото масло, защото гъстата му консистенция може да изостри състоянието.

Още по темата

Използването му на скалпа може да бъде от полза при наличие на пърхот, който впоследствие да навреди на растежа на косата. Пърхотът се развива при наличие на високи нива на гъбички върху скалпа.

Докато противогъбичните шампоани са най-добрият начин за лечение на пърхота, някои хора са установили, че поради противовъзпалителните си свойства, рициновото масло има подобен ефект.

Ако го нанесем върху скалпа, можем да го оставим за една нощ, но тъй като маслото крие риск от дразнене, може да е по-безопасно първо да проверим дали ни влияе добре.