IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужно ли е да мием краката си отделно?

20 юли 2017 07 10

Със сигурност не бива да пропускаме ходилата

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Сред многобройните въпроси относно поддържането на добра хигиена, стои и този за почистването на краката. Мнозина се питат, след като при миенето на горната част на тялото шампоанът, сапунът или душгелът се стичат по краката, трябва ли да мием тях отделно.

Според дерматолога Джошуа Зайхнер, освен ако краката не са видимо замърсени, не е нужно отделно да ги почистваме.

Почистващото средство, било то сапун или душгел, което се стича по тях, когато мием горната част на тялото си, е напълно достатъчно, за да отстрани по-голямата част от мръсотията и потта, които са натрупани през деня.

Когато прекалим с почистването на краката, както при всяка друга част на тялото, се „отмиват“ естествените масла в кожата, нарушава се защитната ѝ бариера, а това крие риск от развитие на инфекции.

Изключение от случая с изплакването на краката с водата от горната част на тялото, има по време на бръсненето. Тогава е добре да се използва крем за бръснене или сапун, тъй като по този начин се създава защитна бариера между кожата и бръснача.

Това не се отнася обаче за стъпалата. За разлика от краката, по ходилата се насъбира много мръсотия в ежедневието ни.

Дори ако носим чорапи, кожата между пръстите на краката може да приюти пот и да създаде влажна среда, която е идеална за развитието на гъбички.

Това може да доведе до повърхностни инфекции като микоза. Така че, ако редовно се упражняваме или ходилата често се потят, е добра идея да ги мием ежедневно.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари