IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето защо кожата ни старее

31 юли 2017 05 00

Какви промени се случват?

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Отражението в огледалото показва ли Ви първите фини бръчици или тъмни петънца? Дните на гладката, лъчезарна и еластична кожа са преброени и виновници за това са възрастта и слънцето.

Кожата има два слоя. Епидермисът е непропусклива бариера, която ни предпазва от болестотворни агенти и поглъща ултравиолетовите лъчи (УВЛ). Под него се разполага дермата – богата на кръвоносни съдове, колаген и други протеини, които правят кожата здрава и еластична.

Процеси и в двата слоя на кожата са отговорни за нейното състаряване и похабяване през годините. Как се случва това?

- Клетките в дермата губят връзките помежду си

Дермата е изградена от сложен екстрацелуларен протеинен матрикс от колаген, еластин и други. Той се произвежда от фибробластните клетки, които са здраво вплетени в него. С течение на времето този матрикс губи своята цялост и протеините, които го съставят, започват да се фрагментират.

Нарушава се и връзката на фибробластите с матрикса, което повлиява негативно техните форма и функция. Така намалява производството на протеини, с което процесът на стареене се задълбочава.

Повече по темата, заедно с видео, може да намерите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари