Ако обичаме да носим високи токчета по време на работа, това крие риск от неблагоприятни последствия за здравето, въпреки че самочувствието е поласкано.

Доказано е, че дамите, които носят обувки с висок ток, изглеждат по-привлекателни както за мъжете, така и за жените. Почти две трети от бизнес дамите смятат, че високите токчета ги правят по-привлекателни – от полза са за самооценката, увереността и благополучието.

Мъжете са почти два пъти по-склонни да се усмихнат на една жена с токчета и да ѝ предложат помощ, в сравнение с дама, която е на равни обувки.

Дотук с ползите от високите токове. Вредите, които причиняват обаче, в никакъв случай не са за пренебрегване. Носенето им може да доведе до болка и проблеми в гърба, счупени глезени и навяхвания.

Още по темата

Жените, които носят токчета, могат да претърпят наранявания от пръстите до гръбначния стълб и е по-вероятно да паднат. Учените дори стигат дотам, че предлагат да има строги законови мерки, които да спрат носенето на високи токове по време на работа против волята на жените.

Водещият автор на проучването – д-р Макс Барниш пояснява: „Има натиск върху жените да носят токчета, а допълнително влияние оказват и знаменитости като Виктория Бекъм и Кейт Мидълтън, които правят това модерно, без значение дали възнамеряват или не.“

Данните от проучването са поместени в сп. BMC Public Health.