IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паста за зъби срещу акне – помага ли наистина?

10 август 2017 11 00

И крие ли опасности за кожата?

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Пастата за зъби е сравнително популярно средство срещу акне, когато под ръка нямаме подходящи средства. Това най-често се случва, когато имаме важна среща и трябва да изглеждаме безупречно, а досадната пъпка, изникнала сякаш от нищото, разваля всичко.

Дерматолози поясняват доколко е безопасен е този навик

Пастата за зъби се използва като домашно средство за лечение на пъпки, защото много от тези продукти съдържат съставка, наречена триклозан. Той има антимикробни свойства и помага за унищожаване на бактериите, причиняващи акне. Това разказва дерматологът от Mount Sinai hospital в Ню Йорк - Джошуа Захнер. 

Триклозанът обаче е противоречива съставка - тя е свързана с нарушаването на хормоните в шепа изследвания, според FDA. В резултат на това много формули за пасти за зъби в наши дни вече не я използват.

Въпреки това пастата за зъби все още може да окаже ефект върху пъпката, тъй като повечето формули съдържат сода бикарбонат и алкохол. Така пъпката се изсушава, като се намалява размерът ѝ. Проблемът е, че концентрациите, които са адекватни за зъбите, са по-сурови, отколкото когато тези съставки са формулирани за кожата.

Ако наблизо има медикамент за акне, е препоръчително да оставим пастата за зъби настрана и да изберем него.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари