Преди да започнат да приемат противозачатъчни таблетки, много жени се питат какви биха били последствията върху кожата им. А това е въпрос с много различни отговори. 

При някои този контрацептивен метод може да направи чудеса, когато става въпрос за почистване на акнето. Причината е, че хапчето съдържа два хормона – естроген и прогестерон. 

Те противодействат на андрогените (полови хормони като тестостерон), които са отчасти отговорни за появата на досадните пъпки. Според специалисти естрогенът и прогестеронът в контраценптивните таблетки е възможно да подобрят състоянието на акнето, но това може да отнеме три месеца. 

Има обаче и по-голям риск от промяна в цвета на кожата, както и поява на кафяви петна сред някои жени. Макар пигментацията да може да избледнее с помощта на някои продукти, може да се окаже трудно тя да се премахне изцяло, докато все още приемаме таблетките. 

В крайна сметка, всяка жена реагира различно към тях. Няколко жени споделят своя личен опит. 

Още по темата


1. Хиперпигментация на кожата

„Таблетките доведоха до хиперпигментация над горната ми устна. Започнах да ги приемам от 19-годишна възраст и да я забелязвам в края на двайсетте до началото на трийсетте години. Използвам слънцезащитни продукти и покривам областта с грим“, Флор, 38 години. 

2. Опустошение на кожата

„Приемах един вид противозачатъчни таблетки в продължение на почти една година. Това доведе до опустошаване на кожата ми - винаги засягаше основно брадичката. А настроението ми ставаше променливо, непосредствено след приема им. Смених го с други таблетки, които помогнаха на кожата ми, но в крайна сметка се отказах изцяло от тях“, Тери, 33 години.

3. Пъпките изникват като часовник

„Като по часовник в седмицата на моята менструацията се появяват и пъпки. Ако се сетя да използвам продуктите ми с гликолова киселина няколко дни по-рано, ще бъда добре – само с една – две пъпки. Ако не правя нищо, получавам един досадно голям обрив, който боли“ - Саша, 29 години.