Кожата ни се променя под въздействието на много фактори като замърсяването на околната среда, храната, която консумираме, нашето здравословно състояние. Грубите, сухи и напукани ръце създават неприятно усещане за много мъже и жени, но проблемът може да се разреши чрез правилната грижа. 

Кожата има свойството да задържа влагата и да се подмладява, но излагането й на слънце, студен въздух, вятър, мръсотия, химикали и други лесно повреждат нейния горен слой. Промяната може да бъде до такава степен, че тя вече да не може да задържа влагата. Това я прави по-уязвима на различни замърсители и вредните UV лъчите, които ускоряват сухотата и стареенето й.

Основните фактори, отговорни за напуканите и груби ръце

Сух въздух - както през зимата, така и през лятото, сухият въздух извлича полезните мазнини от кожата и я изсушава.

Вода - постоянното й използване кара кожата на ръцете ни да загрубява. Миенето с вода също премахва част от горепосочените мазнини. 

Химикали - ние редовно използваме домакински почистващи препарати на основата на химикали, които дразнят силно кожата ни. Те предизвикват парене, сърбеж и дори обриви, особено ако не сме си сложили предпазни ръкавици. 

Сапун – някои видове изсушават кожата допълнително. Това забавя естествения процес на регенерация на кожните клетки и води до сухота и напукване. 

Други фактори, които имат значение за състоянието на кожата, това са различни медицински състояния, алергени и някои медикаменти, които приемаме.


Как да се оттървем от сухотата и напукването на кожата на ръцете четете на Puls.bg