Почистването на лицето наистина е важно, за да се отървем от грима, потта и замърсяванията през деня. Ако обаче не използваме правилното почистващо средство, можем да навредим на кожата, вместо да я предпазим. Според специалистите трябва да сменим козметичния продукт, ако забележим някой от тези признаци. 

1. Прекомерна поява на пъпки

Ако всяка сутрин се събуждаме с нова пъпка по лицето, това може да бъде признак, че използваме неправилното за нашата кожа почистващо средство. Препоръчително е да избираме такива продукти, които съдържат бензоил пероксид.

2. Суха кожа

Когато почистващият продукт изсушава кожата прекалено, най-вероятно ще я усетим опъната, след като я почистим. В тези случаи трябва да се насочим към формула, съдържаща хиалуронова киселина.

Тя помага да се заключи влагата в кожата и да се предотврати нейното изсушаване. Също така е важно да използваме и овлажняващ продукт, непосредствено след като подсушим кожата. 

Още по темата


3. Зачервяване

Когато забележим зачервяване по кожата, след като сме я почистили, това също е признак, че не я почистваме правилно. В тези случаи трябва да преустановим употребата със съответния продукт. 

За да избегнем раздразнението на кожата, трябва да се насочим към формули, които не съдържат аромати, за сметка на съставки като глицерин и хиалуронова киселина.

4. Лъщяща кожа

Ако кожата е мазна и я усещаме замърсена, дори след почистване, най-вероятно използваме продукт, чиято формула не е подходяща за нея. 

Добре е да потърсим такива, които съдържат салицилова киселина и глина, които абсорбират мазнините.