Вероятно повечето от нас не излизат от дома или офиса, без да използват парфюм. Нанасянето му директно върху кожата крие известни рискове за здравето ѝ.

Дезодоранти или антиперспиранти

Дезодорантите помагат за неутрализиране или блокиране на неприятната телесна миризма. Антиперспирантите обикновено съдържат алуминиеви съединения, които блокират потните жлези и намаляват количеството образуван от тях пот. Ако няма наличие на пот, бактериите не могат да действат на протеините в тялото, за да произведат характерната неприятна миризма.

Дезодорантите могат да причинят дразнене и зачервяване на кожата, заради съдържанието на алкохол. Това води до сърбеж и евентуално леко пигментиране на областта на подмишниците. Има риск също и от развитие на кожни и назални алергии. 

Още по темата


Нежеланите ефекти на антиперспирантите са подобни на тези на дезодорантите, но причината за тях по-скоро е непоносимост към алуминиевите съединения.

Рол-он или спрей – кое е по-добре?

Рол-оните и стиковете са по-добър избор от дезодоранта, тъй като в спрея се съдържат повече химически вещества с цел по-дълготраен аромат. Това обаче оказва по-голямо въздействие върху кожата, отколкото при стика. Стиковете се произвеждат с леки химикали и като цяло не увреждат кожата.

За някои дезодоранти се твърди, че не съдържат алкохол и при тях рискът от дразнене и алергии е много малък. Дезодорантите без алкохол също така са нежни върху кожата и не причиняват сухота.