Коламаската няма как да бъде съвсем безболезнен процес, но това не е всичко. Има и други неща, които се случват с кожата, когато излишното окосмяване се премахва с восък.

Независимо дали ви предстои за първи път да се подложите на тази процедура или това се случва редовно, би било от полза да сте наясно с това, което коламаската прави с тялото ви.

Създават се малки рани

Тъй като косъмът е здраво закрепен към корена си, когато го издърпате, се създава малка рана точно под повърхността на самия косъм.

Има риск от инфекция

Премахването на космите от чувствителните области, като интимната зона например, може да увеличи риска от малки разкъсвания, в които може да попаднат бактерии и така да се развие инфекция след коламаската.

Уврежда се косменият фоликул

Издърпването на космите от корените им може да увреди самия фоликул. Това означава, че израсналите впоследствие косми ще бъдат с по-малка плътност и с по-фина текстура. Така че коламаската от по-млада възраст ще гарантира по-фините косми по-късно.

Още по темата

Коламаската изгаря кожата

Въпреки че професионалистите не работят с много горещ восък, който изгаря кожата, понякога може да изпитате усещането за парене. Кожата е по-склонна към изгаряне, ако използвате крем против стареене или акне, съдържащ ретиноид.

Порите на кожата остават отворени

Затова е важно кожата да се пази чиста след коламаска. Възможно е да се повиши чувствителността ѝ, така че добрата грижа за нея е от решаващо значение.