IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли пърхотът да бъде заразен?

19 септември 2017 10 00

И как да се предпазим от него

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Пърхотът е често срещан проблем сред мнозина и, тъй като това е гъбична инфекция, разпространено е и мнението, че състоянието е заразно. Възможно ли е наистина да се заразим с него?

Отговорът е „не“. Пърхотът не може да бъде заразен. Той се появява върху скалпа след развитието на определен вид гъбички. Въпреки това, пърхотът може да се влоши, ако количеството гъбички по скалпа се увеличи. Това може да се случи с повишаване на влажността и топлината при потене.

Ако забележим тези досадни люспи, вероятно се нуждаем от лека промяна в грижата за косата. Предлагаме някои основни насоки в тази връзка.

- Ако скалпът е склонен към изсушаване, нанасянето на кокосово масло може да бъде от полза. С помощта на гребен то се разнася равномерно, като помага на скалпа да остане хидратиран.

Също така може да се смеси 1/2 чаена лъжичка рициново масло с кокосово масло, след което сместа се нагрява и се прилага върху скалпа. Оставя се за една нощ и косата се измива с мек шампоан на следващата сутрин. По този начин се подобрява структурата и растежът на косъма.

- Косата трябва да се мие най-малко два пъти седмично. Ако тя се намокри от дъжда, трябва да я измием добре, като използваме и шампоан, като се приберем у дома. Това ще помогне да се отървем от мръсотията в дъждовната вода, която причинява инфекции на скалпа.

Косата се подсушава само с кърпа, като се избягва употребата на сешоар.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари