Състоянието на косата създава първите и най-важни впечатления, които правим на околните, а и те на нас. Редица фактори повлияват състоянието на косата ни, сред които възрастта, хормоналният баланс, генетичните заложби, хранителният режим. Затова красивата коса е не само физическа даденост, но и белег за добро здраве.

Както всяка част на тялото ни, и косата се нуждае от специфични хранителни вещества за поддържане на доброто си състояние и функции. Така дефицитът на редица нутриенти в хранителния ни режим може да окаже негативен ефект върху вида ѝ или да провокира косопад (алопеция). Кои обаче са витамините, които оказват най-благоприятно влияние върху растежа и гъстотата на косата?

Витамин А – всяка клетка на тялото ни се нуждае от витамин А за нормалния си растеж и делене. Особено отчетлива е тази нужда за косата – най-бързо растящата структура на човешкото тяло. Витамин А подпомага и секреторните функции на жлезистите клетки на скалпа, които формират т. нар. себум, придаващ естествения блясък на косата.

Витамини от група B – и най-вече витамин B7 (биотин). Ролята му върху състоянието на косата е комплексна. Биотинът подобрява еластичността на косъма, намалява чупливостта му и го предпазва от пресушаване. В допълнение витамин В7 участва в образуването на кератин – основният белтъчен компонент на косата. Дефицитът на витамин В7 се асоциира с повишен косопад и при двата пола.

Кои са останалите есенциални витамини четете на Puls.bg