IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да имаме естествено дълги мигли със серум?

21 септември 2017 14 00

Какво съдържа той и ефективен ли е?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Серумът за мигли е един от онези продукти за красота, които изглеждат като нещо твърде хубаво, за да е истина. Разбира се, има много други опции за удължаване на мигли, като спирала и изкуствени мигли, но ефектът им е краткотраен. От друга страна естественото удължаване и повишаване на плътността им е идеалният вариант.

Козметичната индустрия изглежда също е съгласна. На пазара вече могат да се открият серуми, които обещават естествено укрепване и удължаване на тънките мигли.

Но как всъщност работят тези серуми и ефективни ли са наистина?

Най-разпространената активна съставка в серумите за мигли е биотинът. Той е витамин от В-групата и за него се знае, че подобрява здравето на косата чрез укрепване на кератина – протеинът, който изгражда косата.

За съжаление, влиянието на биотина върху растежа на косата и ноктите по-скоро е градски мит, отколкото факт към този момент, поясняват специалисти. Същото се отнася и за растежа на миглите. Те допълват, че биотинът рядко се абсорбира ефективно, за да доведе до видима промяна.

Някои серуми за мигли включват коктейл от активни съставки като пептиди, пантенол и натриев хиалуронат, но ефектите от тях, ако има такива, също са минимални. Повечето действат като хидратиращи вещества, те биха могли да увеличат гъвкавостта на миглите, като по този начин ги предпазват от увреждане и ги правят да изглеждат по-плътни.

Няма обаче доказателство, че те действително стимулират растежа на миглите.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари