Виждаме нещо ново в тенденциите за красота всеки ден. Макар наскоро да нашумяха екстеншъните в носа, в същото време скоростно се разпространява и друга тенденция – коламаска в същата област.

По нея са загубили ума си блогъри, популярни личности в Instagram, които споделят клипове на назална коламаска, а в коментарната част се сблъскват с неодобрението на хората. А то си има основателни причини.

Има някои сериозни опасения по отношение на процедурата и болката тук не е сред най-основните. Става дума за вредните ефекти от процедурата. Ето няколко причини, поради които не бива да помисляте за подобна процедура.

1. Космите в носа служат за преграда и предпазват от цялата мръсотия, която навлиза в дихателната ни система.

2. Тъй като това е вътрешна процедура, издърпването на космите от носа, вместо подрязването им, увеличава риска за неволно издърпване на косъма по грешен начин, което да причини кървене или травма, а впоследствие и инфекция.

Още по темата

3. Освен да ни защитава от патогените в околната среда, като микроби, гъбички и т. н., окосмяването в носа осигурява влага на вдишания въздух, тъй като слузта и космите осигуряват топлина. Влажността е важна за дихателната система.

4. Топлият восък може да причини изгаряне на ноздрите.

Важно е да се разбере, че в случая не става дума за хигиена или красота. Космите в ноздрите ни имат своята важна функция за здравето на организма. Ако в някои случаи те са по-дълги и видими, е препоръчително да се подрежат, но не и да се прибягва до коламаска.