IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стресът разрушава кожата. Ето как да се предпазите

19 октомври 2017 08 00

Причинява акне и сухота

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Стресът, който изобилства в ежедневието ни, може да окаже вредно въздействие и на външния вид. Той задейства надбъбречните жлези, увеличава се синтеза на кортизол, което с течение на времето може да предизвика възпаление на кожата.

Освен това, когато сме претоварени, сме склонни да се храним и да спим по-малко, което не е от полза в нито един аспект за здравословното състояние. Добрите новини са, че има прости решения.

Акне

Кортизолът – хормонът на стреса, увеличава възпалението и стимулира формирането на мазнини.
Това може да е причина за поява на акне или да влоши вече съществуващото състояние. От гледна точка на околната среда, смогът и праховите частици могат да запушат порите, което да е причина за появата на пъпки.

Едно от най-добрите решения в случая е лечението със салицилова киселина или бензоил пероксид. Трябва да се има предвид също, че храните с висок гликемичен индекс водят до скок в нивата на инсулина, което значително увеличава формирането на себум.

Сухота

Хронично високите нива на кортизола могат и да дехидратират кожата. Факторите на външната среда, включително студеният и сух въздух, могат допълнително да увредят защитната бариера на кожата, което елиминира естествената ѝ влажност.

Вълшебната съставка в тези ситуации е хиалуронова киселина, тъй като тя привлича влага към кожата. Специалисти препоръчват използването на серум на основата на хиалуронова киселина, който обикновено има по-висока концентрация от киселината от обикновен овлажнител.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари