IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вазелин – един от най-добрите ви приятели през зимата

24 ноември 2017 10 20

Кога може да ви бъде от полза?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

С настъпването на зимата запасяването с вазелин става задължително. Мнозина го използват като овлажнител, за да се справят с проблемите със сухата и люспестата кожа.

Обикновено устните, петите, лактите и коленете са областите, в които най-често и най-много нанасяме вазелин. Хората с прекомерно суха кожа го използват навсякъде по тялото.

Вазелинът е смес от минерални масла и восъци, а неговата основна съставка – преработен нефт, спомага за задържането на влагата чрез създаване на защитна бариера за водата. Помага за подобряване и укрепване на защитата на кожата.

Напуканите устни и пети, сухата и люспеста кожа на лактите и коленете бързо могат да се повлияят с този продукт. Дерматолозите го използват като основен хидратиращ агент при екстремни условия на суха кожа, тъй като задържа влагата.

Ето няколко начина, по които вазелинът може да ви бъде полезен.

- Той помага да се лекуват леки изгаряния и неутрализира сърбежа в областта.

- Нанасянето на вазелин след душ действа като овлажнител и предпазва кожата от изсушаване. Можете да го използвате и при сухия и разранен нос по време на студовете или в сезона на алергиите.

- Потопете краката си в топла вода с добавена към нея морска сол. След това ги изсушете добре с кърпа, нанесете вазелин и обуйте чисти памучни чорапи. Това ще помогне при напуканите пети.

- Може да се използва и като крем за ръце. Нашата кожа естествено съдържа смес от масла и вода, което я поддържа мека и еластична. Но прекаленото измиване на ръцете води до суха и раздразнена кожа.

Маслата във вазелина спомагат за задържането на влагата, а плътният мехлем остава по повърхността на кожата по-дълго от който и да е друг лосион на водна основа.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари