IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 съвета за бляскава и здрава коса през зимата

6 декември 2017 13 00

Студеното време налага някои промени в грижата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Зимата вече е тук и през следващите месеци е време да помислите за по-специалните грижи, от които се нуждае косата.

Докато сезонът е идеален да се настаните комфортно с чаша горещо какао или чай и книга до камината, не бива да пренебрегвате факта, че сухото и студено време може да има опустошителен ефект върху косата, ако не се вземат правилните мерки.

В зимните месеци влагата в нея по-трудно се задържа, което я прави чуплива и податлива на увреждане и наелектризиране. Всички тези проблеми могат да се избегнат с лекота, стига да осигурите правилната грижа.

1. Срещу лющещ се скалп

Скалпът е по-сух и по-сърбящ през зимните месеци, заради сухия въздух. Това води до проблеми като пърхот и дразнене на скалпа, което може да доведе до косопад.

Повечето хора не осъзнават, че проблемът с пърхота може да се реши сравнително лесно с правилната грижа. Всичко, от което се нуждаете, са няколко супени лъжици зехтин или кокосово масло и една чаена лъжичка лимонов сок.

Загрейте мазнината за няколко секунди, докато се затопли, след което я смесете с лимоновия сок. Масажирайте получената смес в скалпа и оставете за около 20-30 минути. Измийте косата с шампоан и балсам.

2. Срещу наелектризирането

Наелектризираната коса е сред най-досадните неща през зимата. Качулки, пуловер, шалове, ръкавици и бикини – изглежда всичко се оказва магнит за косата ви.

За да се справите с това, използвайте пластмасова четка, докато решите косата си.
Мийте косата само с хладка вода, не с топла, тъй като тя ще отстрани естествените мазнини, които я предпазват и подхранват. Нанесете и балсам, за да остане тя гладка.

3. За блясък и сияние

Липсата на влага не само изсушава скалпа, но и прави косата безжизнена.

За да се справите с този проблем, разрешете косата добре, след което нанесете мед по дължината ѝ – от корените до върховете. Покрийте косата си с шапка за душ или кърпа и я оставете за около 30 минути. Измийте с хладка вода.

Медът хидратира и помага да се възстанови блясъкът на косата.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари