IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 причини, поради които сапунът вреди на кожата

29 декември 2017 14 30

Изсушава кожата и причинява бръчки

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Някои хора отказват да използват всякакви препарати за почистване на кожата, включително сапуни и продукти за почистване на лицето. Те твърдят, че по този начин кожата им се изчиства и дори се спасяват от упоритото акне.

Все пак не е разумно да изпадате чак до такива крайности. Няма научни доказателства, които да показват, че отказът от всякакви средства за почистване на кожата помага на състоянието ѝ. Има обаче редица доказателства, че сапунът може да ѝ навреди.

Предлагаме няколко аргумента, които ще ви убедят в това твърдение.

1. Нарушава киселинната мантия на кожата

За да бъде кожата здрава, е важно да запазите баланса на киселинността ѝ, като поддържате нейното pH между 4 и 6,5. Невидимата киселинна мантия е защитен киселинен филм върху повърхността на кожата, който се образува от мастните жлези.

Този слой действа като бариера срещу вредни патогени като бактерии, вируси и замърсители, като предотвратява навлизането им в кожата.

Абразивните свойства на сапуна променят рН на кожата, дразнят защитната мантия и причиняват пробиви в нея. Това обикновено води до развитие на различни кожни проблеми.

2. Изсушава кожата

Това е известен страничен ефект от използването на сапун. Въпреки че ефективно отстраняват замърсяванията, сапуните също така са склонни да лишат кожата от липидите ѝ, които служат за бариера, което влияе върху хидратацията. Това води до суха кожа.

В дългосрочен план честото използване на сапун може да ускори увреждането на кожата и да причини бръчки.

3. Нарушава структурата на кожата

Най-външният кожен слой е отговорен за регулирането на защитната бариера. Слоят се състои главно от мъртви кожни клетки.

Проучванията показват, че редовното измиване със сапун и вода може да промени структурата на роговия слой. Всъщност използването на сапун дори само за седем дни може да наруши защитната бариера на кожата и да повиши нивата на рН на повърхността ѝ.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари