IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 често срещани мита за акнето

3 май 2018 07 20

Някои от тях могат да бъдат опасни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Акнето е състояние, което засяга повечето хора поне няколко пъти. Докато за някои обаче то просто се появява от време на време и за кратко, за други досадните пъпки са постоянна битка.

Това води със себе си и някои митове, които замъгляват ясната представа за състоянието и дори могат да влошат проблема. Някои от твърденията, които ще ви представим, не просто не работят, но и могат да бъдат опасни.

Мит 1: Ако приемате медикаменти за пречистване на кръвта, това ще помогне за изчистването на кожата

Истината е, че причината за кожното състояние е хормонален дисбаланс и наличие на бактерии. Няма нищо общо с кръвта.

Мит 2: Акнето се развива вследствие на постоянна констипация. Прочистването на червата ще помогне

Нищо подобно. Запекът е нездравословен за организма, но няма пряк ефект върху акнето. От друга страна, ако някой се притеснява прекалено за състоянието си, стресовият хормон може да предизвика развитието на акне.

Мит 3: Мазната и пържената храна ще влошат състоянието

Според данни на изследвания млечните продукти и храни с висок гликемичен индекс могат да предизвикат акне. Пържената храна не играе никаква роля.

Мит 4: Акнето се появява само по лицето

Акнето може да се появи, когато мастните жлези отделят голямо количество себум, а това може да се случи и на гърба, гръдния кош, ръцете, раменете и задните части.

Мит 5: Акнето се появява само сред тийнейджърите

В действителност повече от 50% от жените и около 25% от мъжете са засегнати от акне, когато са на възраст между 25 и 45 години. Това е хормонален проблем, който се случва по-често при тийнейджърите, но не само сред тях.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари