IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яжте лимони за по-чиста и гладка кожа

11 юни 2018 08 40

Витамините в цитруса подхранват косата

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Лимонът е един от цитрусовите плодове, който се употребява най-често през лятото. Той се използва за фрешове, коктейли, различни десерти, овкусяване на свежи салати. А каква би била почивката на море или басейн без една хубава леденостудена лимонада?

Витамин С, витамин В6, витамин А, витамин Е, фолат, ниацин, тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина, мед, калций, желязо, магнезий, калий, цинк, фосфор, протеини, са полезните вещества в плода, които го правят полезен през всеки един сезон. В него има още флавоноиди, които се смятат за антиоксиданти и имат противоракови свойства.

Лимонът е ефикасно средство при проблеми с храносмилането, предотвратява диабет, запек, високо кръвно налягане, висока температура, подхранва кожата, косата и зъбите.

Изследванията, проведени в Американската асоциация по урология, показват, че лимоновият сок помага при хора с камъни в бъбреците.

Кои са най-големите му ползи за здравето?

Подобрява храносмилането

Сокът помага при стомашен дискомфорт и запек. Той пречиства кръвта. Особено е полезен при тежест в корема след преяждане. Достатъчно е да изстискате половин лимон в чаша вода и да го изпиете след хранене. Може и да си направите прясна лимонада, която да подсладите с малко мед или захар.

Грижа за зъбите

Консумацията на лимон помага за избелването на зъбите. На пазара се предлагат пасти за зъби с лимон, но може да използвате първо обикновена, след което да натъркате зъбите с четка, потопена в прясно изцеден лимонов сок. Накрая устата трябва да бъде хубаво изплакната, за да не се създаде киселинна среда.

Ако имате зъбобол, може да масажирате венеца с парче лимон. Това ще намали болката значително. Масажирането със сок от цитрусовия плод също е полезно – спира кървенето и елиминира лошите миризми.

Подхранва косата

Лимоновият сок е много полезен при лечение на различни проблеми с косата. Приложен върху скалпа, той намалява пърхота, също така подхранва косъма в дълбочина, защото съдържа витамини. Освен това придава естествен блясък на косата.

Грижа за кожата

Сокът от цитруса има антисептично действие – намалява възпалението в клетките, акнето и екземата. Той успокоява кожата след слънчево изгаряне.

Приемът на лимон/лимонада може да намали бръчките, да изчисти кожата от черни точки.

Контролира кръвното налягане

Пиенето на лимонов сок е полезно за хора, страдащи от сърдечни проблеми. Плодът съдържа калий, който контролира високото кръвно налягане, има положителен ефект при замайване и гадене. Също така се препоръчва при стрес, защото снема напрежението.

Бори се с високата температура

Една от най-големите му ползи е, че има антибактериален ефект. Затова често се приема при грип и настинки. Той понижава високата температура, тъй като увеличава потенето. За целта сокът от един лимон се смесва с мед, някои добавят и малко настърган джинджифил, който е силен антиоксидант.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари