IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелен чай и мед срещу мазна кожа

19 юни 2018 10 00

Няколко съвета как да се справите

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Честото омазняване на кожата през лятото е проблем, който изисква много търпение. Нанасянето на пудра или друг грим, който да скрие „светещите“ участъци по лицето не е решение. Мръсният въздух оказва отрицателно влияние на кожните клетки, появи ли се и излишен себум, се появяват възпаление и акне. 

Ако полагате някакви грижи за кожата, но тя продължава да се омазнява, помислете дали не грешите някъде. Тя се нуждае от специална козметика и много внимание. Целта е да контролирате излишния себум, а не да се отървете напълно от него. 

Не си мислете, че по-честото миене на лицето ще намали омазняването. Не, с него ще отмиете естествените масла в кожата. Затова ограничете измиването до два пъти дневно. 

Ето какво да използвате, за да намалите омазняването и имате по-здрава кожа на лицето:

1. Почистващ лосион

Миенето на лицето с вода не е достатъчно. Винаги почиствайте лицето си преди лягане, особено лятото, когато тялото се поти повече. Почистващият лосион разгражда мазнините, премахва грима и мръсотиите в порите. Той трябва да е предназначен за мазна кожа и да се основава на натурални съставки като розово масло, мед, алое вера и други.


2. Измиване на лицето

След като сте използвали лосиона, не си лягайте, а измийте лицето с вода. Тя ще спомогне за премахване на мръсотиите, които са останали по кожата. Използвайте хладка вода. Може да сложите измивен гел, но той не трябва да съдържа мазнини и силни аромати. 

3. Маска за лице

Поне два или три пъти седмично трябва да си правите маска за лице, ако имате мазна кожа. Много от предлаганите на пазара имат абсорбиращи излишния себум съставки. Винаги купувайте маски от проверени марки, според вашия тип кожа. 

4. Овлажняващ крем

Дори и мазната кожа трябва да остане хидратирана. В противен случай сухотата ще спомогне за свръхпроизводството на мазнини в клетките. Използвайте безводен, нежен овлажнител с нула аромат. Може да ползвате лек крем или лосион от гроздови семки, бадеми или авокадо. Тези грижи са първата стъпка към намаляване на мазнините. Може да ги подсилите като използвате и някои натурални средства, които се срещат във всеки дом. Зеленият чай помага при различни здравословни проблеми. Той съдържа много антиоксиданти, които контролират възпалението, себума и бактериите в кожата. Затова може да измивате лицето си с по-силен зелен чай или да си правите маска, съдържаща био продукта. 

Друго нещо, което е ефективно при мазна кожа, е глината. Вземете си я на прах от някоя аптека.  Смесете я с мед или намачкана папая, след което намажете лицето. Отмийте с хладка вода след изсъхване. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари