IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 ползи на лавандуловото масло

22 юни 2018 07 20

Действа успокояващо

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

След розовото масло, лавандуловото е второто по производство в страната. Благодарение на своите терапевтични свойства, то намира широко приложение в ароматерапията. Използва се в състава на много козметични продукти за грижа за кожата и косата, за лечението на някои медицински състояния.

Маслото от лавандула е един от най-безопасните етерични продукти. Може да се прилага директно върху кожата. Има антисептично, болкоуспокояващо и подхранващо действие.

Кои са най-големите предимства на лавандуловото масло?

* Доказано е, че хората, които имат безсъние или се будят често през нощта, спят по-дълбоко, ако поставят няколко стръка лавандула под възглавницата си или пробват ароматерапия с етеричното масло преди лягане. Лавандулата успокоява и помага на човек да се унесе по-лесно.

* Както стана ясно, лавандуловото масло е силно болкоуспокояващо. Масажът с него може да намали напрежението и болките в мускулите, да помогне при ревматизъм и главоболие.

* Тъй като е природен антисептик, маслото от лилавото цвете почиства и свива порите, с което елиминира бактериите, виновни за появата на възпаление и акне по кожата. Масажът на лицето с него подобрява циркулацията на кръвта, връща руменината на бузите и придава блясък на кожата.

* Има много козметика с лавандула за коса и кожа. Етеричното масло почиства скалпа от токсини и помага при сухота, причинена от силните ултравиолетови лъчи или вредни химикали. Освен това подхранва косъма.

* Ароматерапията с лавандулово масло се използва при хора със слаба нервна система. Специфичният аромат подобрява работата на мозъка и изостря сетивата.

* От години лилавото растение се използва и като естествен репелент срещу комари. За целта много хора отглеждат лавандула в градината си или имат саксии на прозорците. Нейният аромат гони кръвопиещите насекоми и подобрява съня.

Лавандуловото масло е полезно и при респираторни проблеми. С него (няколко капки) се правят инхалации при настинка, синузит, грип. Ароматът освобождава дихателните пътища и успокоява лигавицата. В зависимост от концентрацията му, то трябва да се разрежда.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари