IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сух шампоан за коса – защо да не прекалявате с него?

2 юли 2018 09 00

Кои са страничните ефекти?

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

През лятото тялото се поти повече и косата се омазнява много по-бързо. Сухият шампоан е козметично средство, което може да ви спаси в забързаното ежедневие. Подходящ е за всеки вид коса и по всяко време, но носи своите вреди, ако се употребява по-често.

В сухия шампоан има абсорбенти, масла и други съставки, които имат за цел да пречистят косата от мръсотията, да я фиксират и ѝ предадат приятен аромат. Но някои от тях, като талка, например, не са безобидни за кожата.

Въпреки че придава на косата по-свеж вид, сухият шампоан не премахва мръсотията по кожата на главата. Затова трябва да се внимава с него. Ето кои са най-честите странични ефекти от прекомерното използване на сухия шампоан:

1. Акне

Ако ползвате сух шампоан повече от 1 път седмично, скалпът на косата ви ще се замърси и изпълни с пъпки. Причината за това е слоят от мръсотия, себум и мъртви клетки, който се образува след прекомерната употреба на сухия шампоан. Той просто трябва да се измие, за да може кожата на главата да „диша“.

2. Раздразнен скалп

Освен че се появяват пъпки, скалпът на косата може да се възпали от прекомерната употреба на сухия шампоан и да стане по-чувствителен на допир. Също така, ако сте алергични към някоя от съставките на продукта, кожата може да се зачерви и да усещате сърбеж.

3. Суха коса

Този вид шампоан трябва да се ползва в краен случай, когато обстоятелствата ви притискат и нямате време да си измиете косата. Ако го ползвате по-често, влагата в космените фоликули намалява и натуралните масла не могат да достигнат до краищата на космите. Това се получава заради алкохола и други съставки на праха.

4. Начупване

Този страничен ефект идва след изсъхването на косата. Подобно на лака за коса, сухият шампоан също може да увреди структурата на космите. А те са най-крехки около челото и лесно се начупват.

5. По-бавен растеж на косата

Нормално е косата да пада и расте по-бавно през някои сезони. Но когато пудрата попада по скалпа, тя се наслоява с времето и нарушава баланса на естествените масла и работата на микроорганизмите, които се грижат за нормалния растеж на косата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари