IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – как да подобрите растежа й?

18 юли 2018 07 20

Използвайте домашни средства

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

За много жени лятото е сезон, през който косата им капе най-много. Освен това влагата, високите температури и слънцето увреждат косъма. Появяват се сухота, накъсване, липса на блясък, особено след почивка на море, когато тялото ни е изложено на ултравиолетовите лъчи за по-дълго време.

Косопадът се среща както при жените, така и при мъжете. Освен хранителни добавки, има няколко натурални средства, с които да подхраните косата и подобрите растежа ѝ.

За хората с автоимунни проблеми падането на косата е нещо обичайно. Болните от понижена или повишена функция на щитовидната жлеза губят по-голям обем коса независимо от сезона. Проучване в Индия показва, че различни релаксиращи техники успокояват и помагат при косопад. Данните сочат, че след три месеца косата започва да расте по-бързо, което донякъде се дължи и на намаляването на стреса. Освен това йога, медитация, масажи или всякакви други начини за „отработване“ на излишното напрежение, оказват благоприятен ефект върху здравето на косата.

Втриването на етерични масла в скалпа и масажирането на някои точки на главата, спомага за укрепване на косъма и подобрява растежа. Подходящи са розмаринът, лавандулата, жожоба, маслото от сандалово дърво. Техните съставки подобряват циркулацията на кръвта в кожата, почистват скалпа от токсини и стимулират растежа.

Когато приемаме достатъчно протеини, цинк, желязо и разнообразие от витамини, косата расте много по-бързо. Разбира се, при дефицитът им, косата капе по-интензивно. За да нямате този проблем, яжте повече храни, които съдържат тези микроелементи.

Витамин А, например, се среща в морковите, сладките картофи, зеленолистните зеленчуци. Витамин С има в лимоните и други цитруси, в броколите и други. Ядките, семките от слънчоглед и морската храна пък са богати на витамин Е.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари