IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 витамина за по-здрава коса

13 юли 2018 11 00

Витамин D предотвратява косопада

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Козметиката може да направи косата ви по-мека и блестяща, но трудно ще я подхрани както го правят микроелементите, намиращи се в храните. За да бъде тя здрава, вие се нуждаете от витамини като А, С, D, E и тези, влизащи във В комплекс.

Когато косата изсъхне, тя загубва блясък, лесно се чупи и пада. Освен заради метеорологичните условия през този сезон, растежът на косата може да се забави и заради неправилно хранене.

Ето пет витамина, които имат важна роля в грижата за косата:

Витамин А – за по-добър баланс на мазнините. Той отговаря за продукцията на себума в кожните клетки – натуралните масла, които овлажняват кожата на главата. Когато тяхното количество намалее, скалпът и космите стават по-сухи.

Ако искате косата ви да бъде мека и бляскава, както и да расте по-бързо, хапвайте лимони, портокали, жълти плодове и зеленчуци, броколи, яйца, мляко и други.

Витамин В – за по-добър растеж. Когато в организма има дефицит на витамините от В комплекс, пада по-голям обем от коса. Много важно е да проверявате нивата на витамин В12 в организма, защото недостигът му е основният виновник за побеляването и засилването на косопада.

Риба, яйца, месо, мляко, са нещата, от които може да си набавите витамини от групата В.

Витамин С – предотвратява посивяването на косата. Има го във всички цитрусови плодове, в зеленчуци с оранжев цвят, в спанака, доматите, картофите, слънчогледовите семки, броколи и други. Той спомага за производството на колаген, чийто дефицит предизвиква забавяне на растежа на косата. От друга страна витамин С действа като антиоксидант, който предпазва космените фоликули от оксидативния стрес като неутрализира свободните радикали.

Витамин D – предотвратява косопада. Той трябва да се приема като хранителна добавка от хора с автоимунни заболявания и генетични аномалии, защото те по-трудно си го набавят. Когато в тялото няма достатъчно витамин D, косата започва да пада повече.

Най-добрият начин да си набавите полезното вещество е като излагате тялото си на слънце всеки ден. Освен това може да ядете храни като мазни риби, яйца, сирене, телешко месо.

Витамин Е – предпазва косата от увредата, причинена от слънчевите лъчи. Той е популярна съставка в козметиката. През лятото косата е изложена на силните ултравиолетови лъчи и здравината ѝ е подложена на изпитание. Ако приемате достатъчно витамин Е, той ще предпази до някаква степен космените фоликули и ще намали действието на свободните радикали върху тях.

Семена, зеленолистни зеленчуци, броколи, ядки, са нещата, които трябва да влязат в менюто ви, за да приемате достатъчно витамин Е.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари