IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си направим сами ексфолиант?

27 юли 2018 05 00

Няколко добри идеи от кухнята

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Ексфолиращите маски са разкрасяващо средство, което е желателно да бъде неразделна част от режима за грижа за кожата. Макар да е препоръчително да се прави от време на време, е много важно, тъй като стимулира премахването на мъртвите клетки и почистване на замърсяванията по кожата.

На пазара се предлагат много видове ексфолиращи продукти, но ако искате да използвате натурални средства, ето някои предложения:

Захар

Независимо бяла или кафява, захарта е естествен овлажнител, което означава, че извлича влага от околната среда. Тя е естествен източник на гликолова киселина, която има и антиейджинг (anti aging) ефект. Захарта предлага по-фина ексфолиация от солта, което я прави по-добър вариант за чувствителна кожа.

Сол

Солта е по-груба от захарта, затова постига по-дълбоко ексфолиране. Препоръчва се употребата ѝ върху тялото, а не за лицето. Солта е естествен антисептик, което означава, че помага за унищожаване на бактериите и намаляване на възпаленията. Втриването ѝ в кожата почиства порите, подобрява циркулацията и премахва мъртвите клетки от кожата.

Овес

Овесът е идеален за чувствителна кожа, тъй като е по-малко абразивен от солта и захарта и е известен със своето успокояващо действие. Той е полезен и за лечение на слънчево изгаряне, благодарение на способността му да намалява възпалението. Разбърква се с вода и получената смес се нанася на лицето.

Утайка от кафе

Кофеиновата утайка обикновено увеличава притока на кръв, което намалява появата на целулит и дава на кожата по-равномерен тен. По-добре е да се използва за ексфолиация на тялото, а не на лицето.

Кисело мляко

Киселото мляко може да не изглежда като средство за ексфолиация, заради гладката си консистенция, но съдържа млечна киселина, която е полезна за отстраняване на мъртвите кожни клетки, намаляване на акнето и омекотяване на кожата. Нанася се върху лицето и се оставя за няколко минути за по-дълбоко почистване. Може да се използва няколко пъти седмично.

Останалите ексфолианти можете да видите в puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари