Кокосовото масло е биопродукт, който става все по-популярен в кулинарията. То се използва най-често за приготвянето на различни здравословни сладкиши без глутен, но и като козметично средство. Ако се припичате на плажа и наблюдавате как момичето на съседния шезлонг се маже с нещо бяло от бурканче, не се чудете, това е сурово кокосово масло.

Маслото, което се получава от вътрешната месеста част на кокосовия орех – копра, е богато на линоленова, олеинова и галска киселина, които имат антиоксидантни свойства. Около 90% от него са ненаситени мастни киселини. Съдържа витамините Е, К, както и минерала желязо.

Кокосовото масло може да се намери във всеки голям хипермаркет или магазин за биопродукти. Важно е да знаете, че има различни видове, като студенопресовано и сурово кокосово масло, което е най-полезно.

Кои са най-големите ползи на кокосовото масло?

Естествен овлажнител – полезно е за всеки тип кожа. Кокосовото масло попива бързо в кожата и не омазнява дрехите. То навлиза в дълбочина и помага за задържане на влагата в кожните клетки.

Още по темата

Защита от слънцето – предпазва от ултравиолетовите (UV) лъчи, които са основният виновник за появата на бръчки, фини линии и пигментни петна. Кокосовото масло не може да замести слънцезащитните спрейове на 100%, но намалява риска от появата на рак на кожата.

Грижа за зъбите – биопродуктът има антибактериално действие. Зъбите и венците могат да се натъркат с него 1-2 пъти седмично, защото маслото предпазва от инфекции, бактерии и образуването на плака.

Подобрява работата на мозъка – полезните мазнини в него се разграждат от черния дроб и се превръщат в кетони. А те дават енергия на мозъка.

За по-здравословно хранене – наситените мазнини в маслото са около 87%. Затова се използва като алтернатива на олиото – за печене и пържене на по-висока температура.