IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин Е - за по-лъскава и дълга коса

21 август 2018 13 00

Подобрява pH-то

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Безпроблемният скалп на главата е предпоставка за здрава коса. През този сезон тя е подложена на вредното влияние на слънчевите лъчи, токсини от околната среда и някои видове козметика, които я правят по-суха, чуплива и без блясък. А ако в тялото има дефицит на витамини и минерали, се появява и косопад. 

Витамин Е е един от най-важните микроелементи за здравето на косата. Той се намира в зеленолистни зеленчуци като спанак, аспержи, броколи, фасул; в слънчогледовите семки, лешниците и бадемите, авокадото и други. Може да се набави и от хранителни добавки, но те трябва да бъдат предписани от специалист. 

Ето 4 ползи на витамин Е за косата:

Балансира себума и ph-то на скапа

В по-голяма част от случаите свръхпроизводството на себум е причина за косопад и дисбаланс на ph-то на скалпа. Когато той стане по-сух, в кожата се образува по-голямо количество мазнини, може да се появи раздразнение или пърхот. Витамин Е овлажнява кожата на главата и нормализира нивото на нейната киселинност. 

Действа като антиоксидант 

Витамин Е неутрализира свободните радикали, които водят до зачервяване, раздразнение и пърхот по скалпа. Той създава така наречената защитна обвивка върху фоликулите и предотвратява накъсване или сплитане на косата. 

Подобрява циркулацията на кръвта

Витамин Е осигурява по-плавното циркулиране на кръвта в кожата на главата, което спомага за отделянето на естествени мазнини, които подхранват косъма. Това от своя страна стимулира растежа на косата. Друго важно свойство на микроелемента е, че предпазва фоликулите от вредното влияние на оксидативния стрес (води до натрупване на свободни радикали в организма).

Действа като естествен балсам

Той запазва влажността в клетките за по-дълго и подобрява хидратацията на кожата на главата. Витаминът предпазва скалпа от изсушаване, прави косата по-дълга, гладка и блестяща. 

Косопад, главоболие и раздразнение, червени петна по кожата, диария, хормонални проблеми, са страничните ефекти от прекаленото използване на витамин Е. Ако искате да бъдете здрави, първо се консултирате с лекар за приема му. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари