IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецептите за красота и младост на японките

11 септември 2018 08 40

Каква е тяхната тайна?

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Не е тайна, че японците са известни със своето дълголетие и крепко здраве. А японките пък впечатляват с младежкия си вид и на 40 изглеждат като 25-годишни.

Каква е тяхната рецепта?

Оризова вода

Оризът за японските жени е не само основната храна, но и ефективен продукт за грижа за лицето. Водата, в която оризът е напоен, се използва за измиване. Благодарение на витамините В, С и Е, съдържащи се в оризовата вода, тя е много полезна за кожата. Стеснява порите, омекотява, изглажда тена. Рецептата е проста: изсипете ориза във вода (около 1:4) и го оставете да кисне в продължение на няколко часа, но по-добре – за няколко дни. С водата може да се миете два пъти на ден. От нея можете да направите лед, който да втривате в кожата. Само не забравяйте, че ледът е по-добре да не се съхранява за дълго време, максимум 3-4 дни.

Азиатците използват оризовата вода дори за миене на косата, като според тях тя я укрепва, предотвратява се пърхотът и придава копринено усещане. Водата от ориз се използва и за направата на маски.

Зелен чай

В Япония традиционният чай е зелен, който се смята за източник на дълголетие. За разлика от французойките, които предпочитат чаша вино на вечеря, японките залагат на зелен чай, вода, обогатена с водород – най-добрите антиоксиданти, които могат да удължават младостта. Повечето японски жени отдавна са изоставили кафето и содата. Японците не добавят захар към чая. Зеленият чай замества напълно функцията на кафето и ни държи бодри. Най-известните сортове са сенча и матча. Японките правят и лед от зелен чай, с който освежават лицето си сутрин.

Храна

Младостта, красотата и здравето не се поддържат само външно, важна е и балансираната диета. Ако сравните техните кулинарни традиции и нашите – има голяма разлика:
- В Япония има минипорции с клечки

- култ към свежестта и сезонните продукти

- За японците е важно да запазват витамините: месото и зеленчуците са нарязани така, че да бъдат по-бързо приготвени.

- 120 години в Япония е имало имперска забрана за убийството на животни. Сега японците консумират 10% от световното производство на риба. Но японците не ядат месо всеки ден, като нас. Но ядат „месо от градината“ – соята и всички производни от тях.

- Ние имаме достатъчно зеленчуци, но водорасли – не. Те съдържат алгинати, които намаляват абсорбацията на мазнините. И добавянето им към салатите е отлична възможност.

- Японците хапват най-вече бял ориз, който отглеждат в родината си и е с високо качество. Оризът не се осолява по време на готвене и замества хляба.

- Сол, захар, подправки – японците смятат, че в по-големи количества те ни предизвикват да ядем повече от необходимото.
- В Япония най-често готвят на пара, водна баня, ядат сурова храна.

Вода, наситена с водород

Водородът подмладява отвътре, премахва окисляването и защитава колагена. Използването на водород в козметиката означава спиране на стареенето. В допълнение, освен собствените си качества, водородът е част от съставките на кремове и маски. Водата намалява нивата на кръвната захар при захарен диабет, премахва токсините от организма, подобрява метаболизма, почиства черния дроб, насърчава загубата на тегло и действа като антиейдж терапия.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари