IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво говори косата за здравето ви?

13 септември 2018 13 00

Косопадът може да се дължи на хормонални проблеми

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Гъстата и блестяща коса е знак за това, че тя е здрава. Но колко от вас могат да се похвалят с такава? Има периоди от годината, за които е обичайно тя да капе, но ако косопадът е непрестанен, най-вероятно се дължи на някакъв проблем в организма. Сърбежът по скалпа, по-честото омазняване, изсушаването на косъма, също се дължат на тази причина.

Вижте как по отделните състояния на косата да познаете какво със здравето ви не е наред:

Оредяване на косата в определени области

При подобни проблеми не се мажете с козметика, която ви препоръчват, а посетете трихолог – лекар, който се занимава с проблеми на косата. Може да се касае за заболяването алопеция ареата – падане на коса в определена област, което се различава от оплешивяването. То може да се дължи на стрес или силна тревожност, хормонален дисбаланс, проблеми със щитовидната жлеза и други.

Изтъняла коса с чупещи се краища

Крехката и тънка коса, голяма част от която остава по четката, е знак, че в тялото ви липсват някои основни минерали. Има вероятност да не ви достигат желязо, магнезий или витамин В12.

В този случай е препоръчително да отидете при личния лекар, който да ви предпише изследване за дефицити. По резултатите той ще определи от какво се нуждаете. Освен добавки, може да наблегнете и на храни, богати на определени нутриенти.

Суха коса

Сухотата не означава задължително, че имате здравословен проблем. Тя може да се дължи на излагане на вредните слънчеви лъчи, третирането с боя, други химикали и други фактори. Ако ползвате шампоан против пърхот, то неговите съставки могат да доведат до изсъхване, защото абсорбират цялата влага. Затова този вид козметика се ползва най-много 2 пъти седмично. Шампоаните за боядисана коса имат същото действие.

За да възвърнете влагата в скалпа и косата, масажирайте ги с етерични масла, например арганово и кокосово.

Сърбящ скалп

Най-добре е да се обърнете към дерматолог. Понякога силният стрес може да направи скалпа много чувствителен, при което да се зачерви и да усещате парене и сърбеж. Той също така причинява нарушение в работата на метаболизма, което също има отражение върху косата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари