IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои храни подобряват растежа на косата?

10 октомври 2018 07 30

1 см расте за близо месец

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Поддържането на здрава и бляскава коса е цел номер едно на много жени, но понякога се оказва трудно постижима. Много фактори оказват отрицателно влияние върху нея. Само за месец косата расте с около 1,25 см, а за година – с близо 15.

Храненето е една от основните причини за косопад или по-добро състояние на космените фоликули. Ако не консумирате няколко основни вещества, косата ви ще бъде по-тънка, чуплива и суха.

Има най-различни козметични средства и хранителни добавки, предназначени за насърчаване растежа на косата. Преди да прибегнете до тях, пробвайте да приемате повече прясна храна, богата на витамини и минерали. Ето няколко предложения:

Яйца – те са източник на протеин и биотин, които са важни за здравето и растежа на косата. Дефицитът на тези две хранителни вещества причинява косопад. Космените фоликули са изградени предимно от протеини, ето защо допълнителната им консумация е толкова полезна.
Биотинът, който се съдържа в яйцата, има съществено значение за производството на протеина кератин, който също подобрява здравината на косъма и засилва растежа.

Плодове – имат много полезни съставки, които стимулират растежа на косата. Например ягодите са богати на витамин С, който подпомага производството на колаген и помага за усвояването на желязо – два фактора, важни за оптималното здраве на косата. Освен това въпросният витамин има антиоксидантни свойства. Той предпазва фоликулите от увреждането, причинено от свободните радикали. Също така тялото използва витамин С за производството на колаген, който укрепва косъма.

Спанак – пълен е с фолиева киселина, желязо и витамините А и С. Всички те стимулират растежа на косата. Витамин А помага на жлезите на кожата на главата да произвеждат себум – естествена мазнина, която хидратира скалпа и поддържа здрав косъма.

В 30 грама спанак има 54% от препоръчителната дневна доза на витамина. В зеленолистниязеленчук също има голямо количество желязо, което помага на червените кръвни телца да доставят по-голямо количество кислород до клетките. Това подобрява метаболизма и насърчава растежа, докато недостигът на желязо води до косопад.

Мазна риба – сьомгата, херингата и скумрията имат хранителни вещества, които могат да подобрят растежа на косата, ако се консумират по-често. Те са отлични източници на омега-3 мастни киселини, които са свързани с растежа на косата. Проучвания показват, че приемането на добавка, съдържаща омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и антиоксиданти, намалява загубата на коса и увеличава плътността на косъма.

Тези риби са и чудесен източник на протеин, селен, витамините D и B хранителни вещества, които също не са без значение за здравината на косата.

Сладки картофи – голям източник на бета-каротин. Тялото превръща това съединение във витамин А, а той се грижи за здравето на косата. В един среден сладък картоф (около 114 грама) има достатъчно бета-каротин, който да осигури над четири пъти дневните ни нужди от витамин А.

Авокадо – вкусен и питателен плод, пълен със здравословни мазнини. Съдържа още витамин Е, който може да стимулира растежа на косата. Едно средно голямо авокадо осигурява около 21% от препоръчителната дневна доза за веществото.

Витамин Е предпазва кожата на главата и скалпа от оксидативния стрес. От друга страна есенциалните мастни киселини в авокадото са важен градивен елемент за клетките. Техният недостиг може да причини косопад.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари