IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бръснене или коламаска?

11 октомври 2018 10 30

Кой е най-добрият метод за премахване на нежеланите косми?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Лятото вече е зад гърба ни. Времето вече не става за плаж. Хората постепенно започват да носят по-дебели дрехи и да се подготвят за студените зимни дни. Въпреки че не можете да си почивате на родното Черноморие, ще ви се отдаде поне една възможност да използвате банския на спа или някъде в топлите страни. А ако често пътешествате до подобни дестинации, ви трябва бърз и лесен начин за премахване на нежеланото окосмяване по тялото.

Много мъже и жени искат да имат гладка кожа и търсят средство, с което да премахнат космите безболезнено – най-често по краката, мишниците и интимните зони. Епилирането, бръсненето и коламаската са най-използваните методи за тази цел. Кой от тях обаче е най-добрият.

Нека сравним бръсненето и коламаската по няколко основни критерия, за да прецените кое от тях е най-подходящо за вас:

Критерий 1: Лесна употреба

Използването на коламаска изисква нанасяне на тънък слой горещ или студен восък върху окосмената област. Тя трябва да бъде отстранена чрез премахването на специална лента, залепена върху нея. За да получите желания резултат, трябва да си вземете коламаска за направа в домашни условия или да отидете на козметик. Разбира се, вторият вариант изисква повече време и средства.

От друга страна бръсненето, в сравнение с поставянето на коламаска, е много по-лесно. Поставяте специална пяна върху кожата, намокряте бръсначката и за минути ще премахнете космите по краката, интимните части или брадата. Това може да стане в банята, без да се налага да ходите при специалист и да губите време.

Победител: Бръсненето

Критерий 2: Време за порастване на космите

Кой не иска да се избръсне и кожата му да бъде гладка в продължение на седмица? Това обаче е трудно постижимо. По принцип, за да си сложите коламаска на краката или интимните части, трябва да оставите космите да израснат поне 3-4 седмици, а някои жени и мъже не обичат да търпят толкова време. От друга страна по-честото използване на този вид козметика ще направи космите по-фини, тънки и лесни за премахване.

Що се отнася до бръсненето, израстването на космите след него може да причини някои проблеми. Кожата става по-груба, може да се появят пъпчици или някои косми да враснат в нея, което да причини възпаление.

Победител: Коламаска

Критерий 3: Болка и дискомфорт

Степента на болката и дискомфорта и болката при бръсненето и премахването на космите с коламаска е различна. Например издърпването на лентата с восъка, при което се отскубват космите, е много болезнено, особено ако е на някое по-нежно място. Това причинява зачервяване на кожата и щипене. Докато бръсненето не причинява болка, стига да го правите правилно – по посока на растежа на косъма. Единствено ако се нараните, тогава се усеща парене и започва да тече кръв. Но от друга страна използването на по-стари бръсначки може да причини алергия и възпаление.

Победител: Бръснене

Критерий 4: Времетраене

И двете отнемат различно време. Освен че е доста болезнена, поставянето на коламаска и отлепянето на лентите отнема повече време. Първо трябва да загреете восъка до определена температура, после да намажете старателно конкретните области, от които искате да премахнете окосмяването. Ако изстине, се налага повторно загряване.... Нужен ви е поне час, за да приключите, а ако не сте достатъчно организирани и го правите за първи път, много повече.

Бръсненето е супер бързо – между 10 и 20 минути, зависи от това на коя част от тялото го правите. Интимните зони отнемат повече време и концентрация. Освен това за да използвате бръсначката не ви е нужна предварителна подготовка.

Победител: Бръснене

Критерий 5: Цена

Няма спор, че бръсненето излиза доста по-евтино. Една бръсначка е между 1,70 и 4-5 лв. Коламаската е доста по-скъпа, като салоните имат отделна цена за всяка зона. Например краката излизат между 20 и 40 лв. (зависи и от степента на окосмяването), мишниците – 15-25 лв., бикини зоната – 10-30 лв. Може да си купите и маска, която да направите у дома, като най-евтините започват от 6-7 лв. и стигат до 20-30 лв.

За бръсненето се нуждаете от бръсначка и крем/гел. Те са сравнително по-евтини. Не е нужно да ходите на козметик.

Победител: Бръснене

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари