IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата: Как да изберете най-доброто олио?

14 декември 2018 15 10

Кокосовото става за всички типове коса

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Рязката смяна на температурите този сезон влияе зле както на кожата, така и на косата. Излизането от топло на студено и обратно изсушава косъма, начупва го и може да причини засилване на косопада.

За да имате здрава коса, трябва да се съобразите с нейния тип и да си набавите подходяща козметика, която да е различна от тази, която ползвате през другите сезони.

Кокосовото масло е чудесен „еликсир“ за косата. Има още няколко биопродукта, които вършат същата работа и се грижат за космените фоликули в дълбочина.

Tialoto.bg подбра няколко съвета, с които ще изберете най-подходящото олио за вашата коса:

1. Арганово – подходящо за суха и бухнала коса

Нарича се още течното злато и започва да се произвежда първо в Мароко, където расте бодливото дърво Argania spinoza. В него има омега 3-мастни киселини и витамин Е, които намаляват сухотата на косъма и го омекотяват. Освен това омекотяват и изглаждат бухналата и дехидратирана коса.

2. Кокосово – подходящо за всеки тип коса

То е много полезно дори и при мазна коса. Използва се за регенериране на косъма. Освен това съдържа антиоксиданти, които прочистват скалпа от токсини и намаляват възпалението по кожата. Кокосовото олио съдържа много въглехидрати, витамини и минерали. Те заздравяват косъма. Затова използването на биопродукта се препоръчва поне един път седмично. Той насърчава растежа на косата и я предпазва от цъфтеж.

3. Олио от макадамия – най-добро при изключително суха и увредена коса

С него може да се прави маска веднъж в седмицата, а при доста увредена коса, и повече. Леко затоплено и нанесено върху косата, то подхранва кожата и косъма в дълбочина, като създава защитна бариера, която предпазва от допълнително увреждане и същевременно задържа за по-дълго време влагата.

4. Олио от горчив пъпеш – за чувствителен скалп

То се прави от семките на плода. Пълно е с антиоксиданти, диетични фибри, витамини и минерали. Намалява възпалението по раздразнения скалп на косата, предпазва от пърхот. Олиото придава естествен блясък на косата, намалява косопада и спира сърбежа по кожата на главата. Също така предотвратява цъфтежа.

5. Бадемово – при пърхот

То съдържа голямо количество полиненаситени мастни киселини (витамин F), които овлажняват скалпа и косата и спомагат за образуването на фибриноген и колаген. Разбира се, в него също има антиоксиданти, витамин Е и протеини. Те се грижат за намаляване на сърбежа по скалпа и елиминиране пърхота по него. Бадемовото масло също така насърчава растежа на косата и я предпазва от накъсване.

6. Олио от баобаб – за засилване на растежа

Маската с това натурално средство спомага за по-лесното разресване и оформяне на косата. В него има разнообразие от витамини – А, D, E и F, които поддържат еластичността на косъма и предотвратяват цъфтеж и накъсване. Тези фитонутриенти подобряват регенерирането на косъма и подобряват растежа.

Четете още:

Арганово масло: 5 причини да започнете да го използвате още днес

Честото използване на преса изсушава косата

3 маски с къна против пърхот

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари