IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини кожата ви да изглежда потъмняла

17 декември 2018 12 30

Не е виновен само стресът и липсата на сън

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Почти всяка жена в някакъв момент е страдала от тъмен цвят на кожата на лицето, който „прибавя“ към възрастта ни едни 10 години. Често не обръщаме внимание на това и прикриваме нездравословния тен с различни козметични продукти, но те не решават проблема.
Смятаме, че причината за по-тъмната ни кожа е липсата на сън, лоша диета и вечния виновник – стресът, но това не е пълен списък. Има поне 6 причини, поради които лицето ни да изглежда помръкнало.

Проблем: Мъртви клетки на кожата

Със сигурност не ги виждате, но те определено съществуват. И може да са една от причините за пепеляв цвят на лицето. „Ние губим около един милион кожни клетки всеки ден, но ако не направите нищо с останалите, вашият тен ще бъде нездравословен“, обяснява Мона Гохара, професор по клинична дерматология в Медицинското училище в университета в Йейл. Представете си, че мъртвите клетки са като прах на лицето ви и ако не го избършете, няма да свети.

Решение: Ексфолирайте мъртвите кожни клетки с деликатен пилинг няколко пъти седмично. Изберете скраб, който съдържа захар или масло от жожоба, той е доста мек и подходящ за чувствителна кожа. В ексфолиантите обикновено има алфа и бета киселини, за да се сведе до минимум дразненето, те трябва да съдържат успокояващи съставки като алое и зелен чай. За по-дълъг ефект можете да се свържете с вашия козметик и да направите микродермабразио (отстраняване на мъртвите клетки от повърхността на кожата).

Проблем: Липса на необходимите екологични стандарти

С този проблем просто не можем да се борим. Замърсеният въздух съдържа много малки частици, които създават свободни радикали по кожата. Те увреждат производството на колаген и стимулират появата на стареещи петна по кожата.

Решение: Измивайте се всеки ден преди сън и го правете възможно най-внимателно. Ако мръсотията се натрупа върху кожата, тя може да я повреди докато спите. Замърсителите причиняват възпаление и могат да разрушат хидролипидната бариера. Проучванията показват, че няма нищо по-ефективно за измиване от сапун и четка за почистване на лицето. Сутрин най-добре е да се нанесат серуми и лосиони с витамин С, които намаляват възможността за замърсяване на кожата.

Проблем: Стрес

Ежедневните срокове, спорове, лошият сън – това са причини, които могат да доведат до визия, която със сигурност не искате. „Нивото на кортизола в кръвта по време на стрес се увеличава, следователно, кръвта не тече в пълния обем към главата, а се „изпраща“ до жизненоважните органи. Поради това лицето придобива нездравословен цвят“, казва Гохара.

Решение: За да няма влияние стресът за вашата красота, трябва да се научите редовно да правите лек масаж, докато миете или нанасяте крем на лицето си. Това е чудесен начин да се стимулира кръвообращението, което ще направи кожата ви блестяща.

Проблем: Дехидратирана кожа

Без влага кожата изглежда потъмняла, но проблемът е още по-дълбок. Загубата на хидратация на кожата в дермата и в долните слоеве на епидермиса я прави по-тънка и съответно далеч от бляскавата.

Решение: С влажни пръсти втривайте внимателно серум с хиалуронова киселина, така че да проникне малко по-надълбоко. След това нанесете овлажнител с емолиенти (те създават прозрачен филм върху кожата).

Проблем: Липса на дневна дажба на метали

Минералните микроелементи са жизненоважни за формирането на естествените антиоксиданти на организма, които защитават компонентите, отговорни за блестяща кожа. Много е трудно да се получи необходимата дневна доза само от хранителни продукти.

Решение: Вземете витамини, които съдържат мед, желязо и цинк.

Проблем: Хормоните са извън контрол

Когато нивата на хормоните се колебаят (поради пубертет, менопауза, лекарства), те най-често засягат състоянието на кожата. Какво се случва, когато естрогенът се понижава, оставяйки по-големи нива на тестостерона? Кожата става по-мазна, порите се подчертават, а цветът на лицето става пепеляв.

Решение: Матиращите кърпички и глинените маски правят кожата по-малко мазна. Но ако това не е достатъчно, по-добре е да се свържете с дерматолог.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари