IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 средства за лекуване на пъпки през нощта

19 март 2019 09 15

Намажете лицето и си легнете за по-добър ефект

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Ядосвате ли се, че отново имате пъпки по лицето, които трудно може да прикриете? Те се образуват когато в кожата попаднат бактерии, които я инфектират. Някои са пълни с гной и ви карат да ги изстискате, но този подход е напълно грешен, защото ще усложни проблема.

По принцип себумът на кожата поддържа баланса на мазнини в нея, но поради някои фактори неговото количество се увеличава и се появяват пъпки и акне. Според дерматолозите това са лягането с грим и неправилно почистване на кожата; използването на някои медикаменти и козметични средства; консумацията на по-мазни храни; стрес; замърсяванията от околната среда и други. Те предписват определени продукти, за да може колкото се може по-бързо да се спре разрастването на инфекцията в кожата. Но има и няколко ефективни домашни средства, които може да пробвате.

Един от начините да заздравите кожата на лицето и да се отървете от пъпките, е да я третирате през нощта.

Паста за зъби – използвайте бяла, а не гелообразна. Повечето съдържат няколко основни съставки, които имат антибактериални свойства. Те могат да елиминират бактериите, попаднали в клетките на кожата.

Непосредствено преди лягане може да намажете пъпките с тънък слой паста (предварително си измийте хубаво ръцете или ползвайте памучен тампон). Това домашно средство срещу пъпки е подходящо за всякакви видове кожа.

Масло от мента – етеричният продукт има антимикробни свойства. То може да намали възпалението в кожата, което причинява образуването на пъпки. С него може да се намажат пъпките по бузите и брадичката.

За по-добър ефект може да смесите 1 лъжица масло от мента с 1 течен витамин Е. Първо почиствате и измивате лицето, след което намазвате засегнатите зони и оставяте сместа да действа през нощта. На сутринта измивате с хладка вода. Ако имате по-чувствителна кожа, тествайте като намажете с етеричното масло малка част от кожата.

Арганово масло – успокоява възпалението и чувствителната кожа, намалява акнето. Това се дължи на антиоксиданти и мастни киселини. Въпреки, че името му предполага да омазнява кожата, то има по-различно действие. Попива бързо и успокоява раздразнението в клетките.
3-4 капки арганово масло са ви достатъчни за намазване на лицето преди лягане. Може да го масажирате с леки кръгови движения. На сутринта измийте и намажете отново преди излизане за работа.

Ябълков оцет – в миналото хората са го използвали за различни състояния по кожата, сред които пъпки. Въпреки по-острата му миризма, той намалява сърбежа и възпалението на кожата. Освен това поддържа баланса на производството на себума. Намазвайки пъпките с него, съставките му почистват бактериите от клетките.

Може да разбъркате една лъжица ябълков оцет с малко вода и с памучен тампон да намажете лицето. Легнете си и измийте кожата с хладка вода на сутринта. Ще усетите разликата.

4 ползи на витамин В за кожата

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари