IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спрете да гризете ноктите си?

20 март 2019 10 15

Ползвайте антистрес топка

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Онихографията или гризането на нокти е сериозен проблем при много хора. Според изследване, направено в Германия през 2018 г., 15% от възрастните там го имат.

Защо хората си гризат ноктите?

Причините за това са комплексни, но най-честата е преживян стрес. Натрупването на нерви в тялото може да причини сърбеж, раздразнение по кожата или желание за гризане на ноктите. Понякога хората го правят, защото са под напрежение или се притесняват от хората наоколо. Това трябва да се изкорени с времето, за да не прерасне в нещо повече.

Ето няколко начина, с които да стопирате досадния навик:

Хомеопатия

За да намалите стреса, който влияе отрицателно на организма, може да се консултирате с хомеопат, който да ви препоръча подходящи хапчета. Те щадят организма и могат да понижат притеснението при някои хора. Ако това не помогне и продължавате да гризете, потърсете по-сериозни медикаменти.

Специални лакове

Има специализирани лакове и гелове, с които ноктите се мажат. Те съдържат различни съставки, предотвратяващи гризането. Дори и да си докоснете ноктите до устните, ще усетите лошия им аромат или горчивия вкус, което може да ви възпрепятства да отхапете от нокътя със зъби.

4 средства за по-бели нокти

Маникюр с гел лак

При жените гризането на нокти е и естетичен проблем. Те винаги са назъбени и безформени. Един от начините за справяне с проблема е поставянето на гел лак по ноктите. Той е по-издръжлив и не може да падне при гризане. Освен това струва поне 24-35 лв. и дава стимул за поддържане на по-хубави и здрави нокти.

По-качествена грижа за ноктите

Около ноктите и под тях се натрупва мръсотия, която съдържа микроби. Рискувате да получите някои инфекции в устата, ако често си гризете мръсните нокти. Ако искате да изкорените от ежедневието си този вреден навик, полагайте по-голяма грижа за ноктите. Изрязвайте ги внимателно с ножица или нокторезачка, не ги оставяйте да растат прекалено много, по-добре е да са къси. Пилете ги и ги полирайте всеки ден.

За да имате по-здрави нокти, яжте повече пресни плодове и зеленчуци. Може да се лакирате със заздравител или да приемате витамин B7, който ще ги подхрани допълнително.

Как да се грижите за кожите на ноктите у дома?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари