IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фест гайд за месец март

6 март 2012 09 30

Къде да отидем и защо?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Различни мартенски празници запълват по цял свят празнината между зимата и пролетта. Навсякъде има интересни културни събития и фестивали, които събират и забавляват хората. Ако си търсите дестинация за почивка през март, която да включва и посещението на някакъв местен фест, този списък може да ви помогне.

1. Лас Фаллас, Валенсия

Тази фиеста се празнува в испанския град Валенсия и обикновено е в дните 15-19 март. Известни артисти, художници и скулптори участват в проектирането и строежа на огромните фигури „fallas" по улиците на града. Няма да спрете да се усмихвате на майсторски-създадените сатирични фигури, изобразяващи знаменитости и политици. В полунощ на 19-ти март, денят на Сан Хосе, градът буквално пламва с 370 големи и 368 малки fallas избухващи в цветни пламъци.

По време на празненствата всички жители на града взимат активно участие. Жените преминават през площадите, облечени в традиционни местни облекла, музика оживява атмосферата, гръмогласните викове "Olé" огласяват арените за бикоборство, заря се възпламенява в небето и хората изпълват улиците.

Снимки: Dreamstime

2. Фестивалът на изкуствата на остров Сен Маартен

В този фест участват топ музиканти и художници от всички държави в Карибския басейн. Мястото на събитието е Porto Cupecoy Plaza на островната държава Сен Маартен. Фестивалът започва на 22 декември, а след това продължава с нови изпълнения и специални изложби на определена дата всеки месец до месец май. През март, празничната дата е 18. Този месечен фестивал на изкуствата е единствен по рода си в тази част на света. Той съчетава различни музикални и сценични изкуства от най-модерните до най-авангардните стилове.

3. Холи – фестивалът на цветовете в Индия и Непал

Въпреки че изглежда странен празник, в който всичко е свързано с хвърлянето на цветен прах и вода един върху друг, хиндуисткият „Фестивал на цветовете" има своя дълбок смисъл, скрит зад тази цветна палитра.

Празнуването му е свързано с триумфа на "доброто" над "злото". Според легендата в този ден е загинал злият демон Холик. Тази година събитието ще се проведе на 8 март. Празнува се основно в Индия и Непал, както и по целия свят в рамките на индийските общности. На този ден в цяла Индия се палят големи огньове като част от празненствата.

Снимка: en.wikipedia.org

4. Хонен Мацури, Япония

Този фестивал е по известен като „Празника на пениса". Да, наистина има такъв фестивал, колкото и странно да звучи за хората от западните култури. Обикновено се пада на 15 март, празнува се най вече в град Комаки, а култът към мъжкия полов орган е използван най-вече като символ на плодородието и добрата реколта. По време на фестивала, всичката храна, която се консумира, както и всички сувенири, които се продават са във фалическа форма.

5. Бикоборският фестивал Cheongdo в Корея

Не само в Испания имат борби с бикове! В един ден от месец март най-добрите бикове в Корея се изправят един срещу друг във величествени битки, които демонстрират мощта и благородство на тези страшни животни.

Като част от празненствата има различни развлекателни програми, много от които са доста забавни и образователни за децата. Организират се и залози за борбите с бикове.

6. Новруз Байрам в Азербайджан

Новруз Байрам се празнува в Азербайджан и още няколко държави като Иран, Турция и Туркменистан. Това е празник на пролетта и се провежда обикновено в дните 19-22 март. Хората се събират по улиците и прескачат големи огньове. Така се счита, че пречистват тялото и духа си от греховете. В същото време децата обикалят домовете с една шапка и събират лакомства, подобно на празника „Хелоуин" в САЩ.

Снимка: Dreamstime

7. Денят на Свети Патрик

На този ден празнуват всички ирландци, където и по света да се намират. По традиция тържествата по повод „Деня на Свети Патрик" продължават една седмица. По време на тях се изнасят концерти с ирландска музика, има танци и празнични шествия. Датата е 17 март, а празненствата включват и бирен фест с „Гинес".

Традиционен символ на празника е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух.

Денят на светията е белязан почти изцяло в зелено - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

8. Фестивалът на гърмяща змия, Тексас

Щата Тексас е известен със своите гърмящи змии и може би затова има и такъв фестивал. Тази година той ще се проведе на 8 март в градчето Суитуотър. В рамките на празника всяка пролет се улавят над 4000 от отровните създания. През града преминава парадно шествие, провежда се надпревара по убиване на гърмящи змии, организират се танци и състезание под наслов "Мис чаровна змия". Месото на влечугите се пече на барбекю и се поднася на хилядите гости. Фестивалът най-вече цели да информира по добре обществото по отношение на опасните влечуги.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари