IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгубеният град Петра крие още тайни

26 април 2013 06 40

Градът е обграден от високи планини, а сградите му са запазени непокътнати

Снимка: placesmustseen.com

Снимка: placesmustseen.com

Съществуват десетки гробници и други издълбани или построени структури

Преди да бъдат завладени и да се превърнат в част от Римската империя, набатеите контролирали огромни територии в Близкия изток. Изобразени по настоящата географска карта – това са земите от Израел и Йордания до северната част на Арабския полуостров. Набатеите имали иновативни напоителни системи за съхранението, транспортирането и използването на водата, които са се запазили и до днес на много места в района.

Според учените набатеите обитавали Петра най-малко от 312-та година преди Христа. Въпреки това археолози, участвали в разкопките на изгубения град, твърдят, че не е намерено нито едно археологическо доказателство, датиращо от четвърти век преди новата ера. Най-ранните данни до този момент са от втория и първия век преди Христа.

Друг интересен факт е, че до този момент само около 15% от града е открит. По-голямата част от Петра все още стои недокосната под земята. Римската империя завладява търговския център през 106-та година след Христа и постепенно неговото значение в международната търговия започва да намалява. Упадъкът на града продължава, подпомаган от земетресения.

В галерията ни може да видите повече от древния изгубен град.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари