IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-подреденият испански квартал в Барселона

12 юли 2013 09 20

Ешампле впечатлява със своята архитектура

Снимка: Gelio

Снимка: Gelio

Барселона е сред най-красивите и очарователни европейски градове. Неслучайно режисьорът Уди Алън посвещава един от най-известните си филми именно на Барселона. Атракциите в града са много, а времето обикновено е ограничено. Това, което може би убягва на повечето туристи, е кварталът Ешампле. Той се намира между стария град и околните градчета.

Ешампле е изграден като продължение на Барселона, след като градът започва да се разраства в средата на XIX век. Кварталът е характерен със своята особена архитектура – дълги и прави улици, широки булеварди и четириъгълни блокове. Идеята за цялостния пионерски дизайн на Ешампле е на испанския архитект Ildefons Cerdà.

Неговата основна цел била да се преодолеят социалните проблеми, като за целта всеки четириъгълен блок се превръщал в затворен комплекс. Всички сгради имат стандартни размери и градина в средата. По този начин живеещите в Ешампле се радват на достатъчно светлина и пространство. Кръстовищата в квартала са разширени, облекчавайки значително трафика.


Архитектът Ildefons Cerdà имал още идеи как да направи живота в Ешампле по-лесен и приятен за живущите. Една от нереализираните сред тях била кварталът да бъде разделен на райони с по 20 блока, като във всеки район трябвало да има достатъчно магазини и градини. Днешният вид на Ешампле до голяма степен се доближава до плана на своя дизайнер и е отличителен белег на Барселона.

Влезте в галерията ни и разгледайте една перфектно подредена архитектура.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари