IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лабиринтът на замъка Буда в Будапеща

2 август 2013 06 00

Той се намира точно под замъка и е част от комплекс от пещери и мазета

Снимка: Labyrinth of Buda Castle/Facebook

Снимка: Labyrinth of Buda Castle/Facebook

Лабиринтът на замъка Буда е най-голямата и най-впечатляващата част от цялостния комплекс пещери и мазета, разположен под едноименния замък в Будапеща. Дължината на лабиринта достига рекордните почти 10 километра. Една част от тях са естествен продукт на природата, а друга част - вследствие на човешка намеса.

Лабиринтът на замъка Буда показва една непозната страна на унгарската столица. Туристите, прекрачващи прага на тъмните пространства, сякаш се потапят в леко призрачен и едновременно исторически свят, който се отличава от всички други атракции в Будапеща. Лабиринтът е подходяща спирка за посещение от хора, които обичат мистичното и приключенското.


Наскоро лабиринтът беше почетено с приза за едно от седемте световни подземни чудеса, така че със сигурност има с какво да заинтригува посетителите си. През горещите летни дни може да намерите желаната прохлада между каменистите стени, докато през зимния сезон лабиринтът дава топлина и предпазва от студения вятър на река Дунав.

Уникалните пещери на замъка са създадени като резултат от горещи извори. През Втората световна война подземията са били използвани като място за подслон и болница. През 1990 година замъкът е възстановен със статут на исторически музей. Туристите могат да си избират между различни видове екскурзии в лабиринта на замъка Буда, които се предлагат ежедневно между 18:00 и 19:30 часа.

Влезте в галерията и разгледайте как изглежда впечатляващият лабиринт в Будапеща.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари