IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градът на боклуците и неговата света обител

13 септември 2013 06 15

Мястото разполага с най-голямата църква в Средния Изток

Снимка: Gianluigi Guercia

Снимка: Gianluigi Guercia

Това е мръсен бизнес, но пък е начин Кайро да се справи със своите боклуци. Забалините успяват да преработят до 85 % от отпадъците на милионния град. А жителите на градчето са не повече от 30 000- 40 000 - египетски православни християни. И като едни ревностни християни, боклукчиите са се погрижили да се сдобият и със свое свято място.

Първата църква в града е построена през 1975 г. Едва след създаването ѝ забалините са започнали да се установяват спокойно в региона и да строят къщите си. Преди това повечето са живели по номадски начин, като са се местели от регион на регион.

През 1976 г. избухва голям пожар в Маншият Насир. След потушаването му започва строежът на църкви под повърхността на планината Мокатам. Най-голямата света обител в момента там е манастирът „Свети Симон". Неговият капацитет е 20 000 молещи се. В действителност скалната църква на манастира е считана за най-голямата църква в Средния Изток.

Вижте я в галерията ни, както и кадри от боклукчийския град.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Данаил ( преди 10 години )
видимо по фреските които са по-скоро католически,седалките в храма които са по-скоро протестантски маниер или дори по кръстовете на двата купола това НЕ Е ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ!На-много да е коптски.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
най-вероятно тези хо ( преди 10 години )
каквито в Египет няма от 4 век насам.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Go60 ( преди 10 години )
Какъв Среден Изток, бе некадърници!!! Египет е в Африка. А Middle East се превежда като Близък Изток.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар