IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чудатата ферма в сърцето на пустинята на Йордания

23 април 2014 05 21

Вади Рум не е само пустиня, а място, където се раждат различни растения

Снимка: dairyspecialistinrussia.blogspot

Снимка: dairyspecialistinrussia.blogspot

Чудесата на природата нямат край, но понякога с намесата на човешката ръка, се получава нещо наистина необикновено и същевременно полезно за хората.

В южната част на Йордания, почти на границата със Саудитска Арабия, се намира невероятното място Вади Рум. То е лабиринт от скали и други скални образувания, издигащи се на височина до 1759 м. Сред тях лъха уникално спокойствие, а гледките са просто зашеметяващи. Насред пустинята, човек се чувства сякаш попаднал в друг свят – красив, мистичен и интересен.

Чудесата на Вади Рум обаче въобще не свършват с природните му дадености. Между скалистите исполини се крие най-голямата смесена ферма на Йордания – фермата Рум. Тя е създадена през 1986 г. и заема площ от 2000 хектара.

Изборът за място насред пустинята може да изглежда странен, но той има своето логично обяснение. Под него има води, които не само напояват растителността във фермата, но и захранват голяма част от жителите на пустинята.

Фермата Рум е специализирана в отглеждането на растителни продукти, зърнени храни и фураж, включително патладжани, зеле, смокини и нарове, картофи, тикви, домати и други зеленчуци. Културите се отглеждат с помощта на специални техники за напояване и метод на земеделие, за които се казва, че са били в употреба в древни времена от тези народи като древните египтяни и набатейци.

Вижте кадри от фермата в галерията ни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
прекрасно място... и най-хубавото е, че за първи път чета за него!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар