IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плаващото гето в Нигерия

29 април 2014 11 23

Макоко се намира на ръба на Атлантическия океан

Снимка: amusingplanet.com

Снимка: amusingplanet.com

Този бедняшки квартал се казва Макоко и се намира в една лагуна на ръба на Атлантическия океан, на един хвърлей от най-модерните сгради в Лагос, който пък е най-големият град в Нигерия и главен търговски и индустриален център.

Гетото е разположено на първа линия, в непосредствена близост до дълъг, голям континентален мост. В квартала живеят десетки хиляди хора, които обитават паянтови дървени къщи, повдигнати на кокили. Все още няма официални данни от преброяването, но прогнозите сочат, че жителите на гетото са около 250 000 души. Според данните във всяка къща живеят между шест и десет души.

Макоко е населен с много имигранти от държавата Бенин, които са дошли в Нигерия, за да изкарват пари от риболов. Населението сега се състои предимно от работници от западноафриканските държави. Лошото е, че мръсната вода под къщите им вече не е подходяща за риболов.

Иначе местните се транспортират с канута, но до скоро са нямали достъп до основна инфраструктура, включително чиста питейна вода, електричество и обезвреждане на отпадъците.

През юли 2012 г., правителството започва да разрушава много от плаващите къщи в Макоко като ги обявява за незаконни строежи, но това води до протести в общността и затова в крайна сметка властите решават да направят план за регенерация на гетото. Наскоро екип от архитекти е разработил дори плаващо училище, построено от пластмасови барели, за да може местните деца да се образоват.

Вижте снимки на гетото в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )