IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малък манастир виси високо над Егейско море

11 юли 2014 10 41

Той се намира на гръцкия остров Аморгос

Снимка: amusingplanet.com

Снимка: amusingplanet.com

Манастирът „Панагия (Света Богородица) Хозовиотиса“ се намира високо над Егейско море, на остров Аморгос, който е най-източният от гръцките Цикладски острови. Сградата се е „вкопчила“ в една скала, а гледана от морето прилича на ярка, бяла кръпка.

Византийският манастир е построен през 11-ти век, с цел да се защити важна икона на Дева Мария от пиратите – мародери. За иконата, която е изложена вътре в манастира, се смята, че е пристигнала мистериозно на брега на острова с кораб от Палестина през 9-ти век.

Сградата е на около 40 метра височина, пише сайтът amusingplanet.com. Тя е широка 5 метра и разполага с 8 помещения. Интериорът на църквата е лабиринт от килии и помощни стаи, използвани за нуждите на монашеското братство.

Една малка каменна стълба води до нисък и тесен вход от източната страна на манастира. В миналото монасите са спускали подвижна дървена стълба на желаните посетители, за да предотвратят нахлуването на пирати. Екстериорът на сградата днес е резултат от няколко различни реновации през времето. Арката над портата датира от 15-ти век, а каменната рамка на вратата на портата е инсталирана по време на обновяването на манастира през 17 век.

Вижте снимките на манастира в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )