IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Сингапур

17 юли 2014 08 40

Защо си заслужава да посетите страната

Снимка: Erwin Soo

Снимка: Erwin Soo

9. В Сингапур броят на превозните средства е изкуствено ограничен. За да си купите кола, имате нужда от специално разрешително за кола (това разрешение се издава за срок от 10 години). Разрешителното струва около 10 000 долара на търг. Купуването на кола идва също така с вносно мито (41% от разходите). И накрая ще трябва да платите такса – 140% от стойността на автомобила. По този начин покупка на една Toyota Corolla, например, ще струва не по-малко от 100 000 долара, пише Travelingmyself.

10. Националният език в страната е малайски. В Сингапур обаче има четири официални езика – английски, китайски, тамилски, малайски. В допълнение има и смесени езици – „singlish“ и „manglish“.

11. Летището Changi в Сингапур е най-големият център на въздухоплаването в цяла Югоизточна Азия. Неговият пътнически трафик е повече от 36 милиона души годишно.

12. Сингапур е сред първите десет в световната класация на страните с най-ниски нива на корупция и се класира на първо място в Азия в същия рейтинг. Стандартът на живот е един от най-добрите в Азия – БВП на глава от населението е над 34 хиляди щатски долара.

13. Нивото на престъпност в страната е изключително ниско. Ето защо това е една от най-сигурните страни за пътуване.

14. Морското пристанище на страната е едно от най-големите в света. То е признато и за най-доброто и най-екологично в цяла Азия.

15. В Сингапур има смъртно наказание (чрез обесване). То се прилага при най-тежките престъпления – особено брутално убийство, трафик на наркотици, корупция, застрашаване живота на президента.

16. Сингапур е един от световните лидери в броя на смъртните присъди. От 1991 година до 2004 година смъртните присъди са довели до изпълнението на повече от 400 такива (най-вече за наркодилъри).

17. За сметка на това обаче проституцията в страната е легална.

18. С помощта на скрити и явни камери полицията контролира реда в Сингапур.

19. В Сингапур има липса на естествени ресурси и държавата внася не само пясък, но дори и прясна вода от Малайзия.

20. Сингапур е член на групата „източно-азиатски тигри“ заедно с Южна Корея, Тайван и Хонг Конг – тези страни се характеризират с огромен икономически скок. Само преди 30 години те са били държави от Третия свят, а сега са едни от най-напредналите страни в света.

21. Медиите в Сингапур са цензурирани. Забранено е да се пише за секс и политика.

22. В Сингапур 40% от населението са будисти, 14% са християни и мюсюлмани. Също така там има и последователи на конфуцианството, индуизма и други религии.

23. Сингапур е световен лидер и по отношение на здравето на хората. Качеството на живот на населението пък застава на 11-то място в света.

24. Една от визитните картички на Сингапур е уникалният петзвезден хотелски комплекс Marina Bay Sands. В него се намира и неповторимият инфинити басейн.

25. Независимо от факта, че Сингапур е наречен „бетонна джунгла“, в почти всеки район на града има детски площадки и парк с изобилие от зеленина. Всъщност почти половината от територията на Сингапур е покрита със зеленина. Устройството на града-държава е направено изцяло спрямо правилата на фън шуй – за да се въздейства положително върху енергийните потоци на човек.

26. Зоологическата градина в Сингапур е една от най-добрите в света. Там животните не са затворени в клетки, а са пуснати на свобода.

Посетете нашата галерия и разгледайте с какво може да ви очарова Сингапур.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )