IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Непал

25 юли 2014 11 20

Какво не знаете за азиатската държава

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

4. Знамето на държавата има много необичайна форма и се състои от два червени триъгълника със сини рамки. Флагът на Непал символизира хималайските планини и двете религии – хиндуизъм и будизъм. Тъмночервеното е националният цвят на страната. Слънцето и луната са древните символи на царската власт и на желанието на хората да живеят толкова дълго, колкото тези небесни тела. Знамето е одобрено през декември 2006 година.

5. Мотото на Непал е „Майката и родината са по-велики от рая“.

6. Повечето от непалците живеят в планините или в провинцията. Процентът на градско население е най-ниският в света – само 14% от хората живеят в градовете.

7. Непал е една от най-бедните страни в света. Там има изключително високо ниво на безработица, така че туристите наистина помагат на местното население.

8. Жителите на Непал са много дружелюбни и мили хора. Освен това те не са натрапчиви. Непалците никога няма да ви докоснат, да крещят на висок глас или да просят.

9. На територията на тази малка страна има всички климатични зони – от тропиците до вечните ледове.

10. В Непал (както в Индия) кравата е свещено животно. Най-популярното месо там е козето. Повечето хора в тази страна са вегетарианци.

11. В държавата няма абсолютно никакви железници. Основният обществен превоз са автобусите.

12. Ръкостисканията не са често срещани в Непал.

13. През 2006 година страната престава да бъде монархия.

14. В Непал (както и в Индия) има кастова система. Непалски интелектуалци се опитват да се борят срещу тази система, но е много трудно, тъй като кастовото деление съществува от векове.

15. Повечето от електричеството в Непал се произвежда от водноелектрическите централи. Ето защо по време на сухия сезон се случва захранването да прекъсва.

16. В Непал се разрешава полигамията (когато един мъж има много жени). В северните райони на страната пък има много случаи на полиандрия (когато една жена има много съпрузи).

17. Границата между Непал и Китай е най-високата в света.

18. През 1955 година в столицата Катманду имало само един ресторант. Сега там са разположени няколко стотин ресторанти.

19. По време на сватбеното тържество хората от племето Newari приготвят 84 ястия от местната кухня.

20. В бара Rum Doodle в Катманду всеки, който е покорил Еверест, може да яде безплатно до края на живота си.

21. Връх Мачапучаре се смята за свещен. Катеренето по него е забранено, защото непалците вярват, че на това място бог Шива е пушил лула. Като доказателство за това около Мачапучаре почти винаги има облаци, които се възприемат като „тютюнев дим“.

22. Само в Непал мъжете живеят по-дълго, отколкото жените.

23. В страната четири обекта са защитени от ЮНЕСКО: Долината на Катманду, Националният парк Сагарматха и връх Еверест, Националният парк Читуан и Лумбини – родното място на Буда.

24. В непалската столица Катманду е разположен един от най-големите, най-старите и най-посещаваните будистки храмове в света – ступата Боднат.

Посетете нашата галерия и разгледайте пленителни снимки от очарователния Непал.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )